Rumove kroglice z višnjami

Rumove kroglice so značilno pecivo decembrske peke, saj so enostavne za pripravo, hkrati pa na ta način porabimo sestavine, ki nam ostanejo od peke drugih peciv. Ker je to blog Bake Something Different, je tudi za rumove kroglice nastal malo drugačen recept, ki jih naredi posebne. Rumove kroglice z višnjami so pripravljene iz ostankov čokoladnega biskvita, prepojene so z rumom in višnjevim likerjem, v sredini pa se nahaja cela višnja iz kompota. Njihova odlika je, da so še bolj sočne in takšne tudi ostanejo. 

Rumove kroglice z višnjami zaradi izkoščičevanja in oblikovanja potrebujejo nekoliko več časa kot običajne rumove kroglice. Vseeno pa njihova priprava ni pretežka. Zagotovo so lahko popolnoma pripravljene v manj kot eni uri, v kateri je zajeta priprava mase, razkoščičevanje višenj in oblikovanje kroglic. 

Če nimate odvečnega biskvita, pa si rumove kroglice vseeno želite pripraviti, priporočam biskvit, ki ga najdete tukaj. Lahko mu dodate še nekaj kakava, ni pa potrebno delati marmornega vzorčka. Ta biskvit priporočam zato, ker ga dobite veliko in ker je sočen. 

Rumove kroglice z višnjami


Sestavine (za 55-60 kroglic)
  • 600 g kakavovega biskvita (ustreza enemu pekaču 35×40 cm)
  • 200 ml sladke smetane
  • 50 g stopljenega masla
  • 5 žlic ruma
  • 5 žlic višnjevega likerja
  • 5 žlic višnjevega soka iz kompota ali mleka
  • Kozarec vloženih višenj (60 višenj)
  • 100 g kokosove moke za povaljanje
Postopek

Pripravi biskvit – če ga že imaš, pa ga preprosto zdrobi v drobtine in stresi v skledo. Maslo pogrej, da se utekočini in zlij na biskvitne drobtine. Dodaj še sladko smetano, rum, višnjev liker in višnjev sok iz kompota (ali mleko). Dobro premešaj, da nastane enotna, gosta masa. Postavi na stran. 

Višnjam odstrani koščice. 

Vzemi za približno en velik oreh mase in jo rahlo splošči. Noter položi višnjo in oblikuj cmok (podobno kot bi delali sadne cmoke, le da so kroglice precej manjše). Za lažje oblikovanje predlagam, da nastal cmok rahlo stisneš, a ne preveč, da višnja ne brizgne ven, nato pa povaljaš med dlanmi, da ima kroglica bolj pravilno obliko. Kroglico povaljaj v kokosovi moki. 

Tako, rumove kroglice z višnjami so pripravljene! Uživaj ob sladkanju in v prazničnem decembru!

Rumove kroglice z višnjami


Če še vedno raje prisegaš na originalne rumove kroglice, pa preizkusi ta recept
Za več pekovskega navdiha spremljaj Bake Something Different tudi na Facebooku in Instagramu, recepte pa si lahko tudi v slovenščini shraniš na Pinterestu.