Medene palčke z orehi

Medene palčke z orehi so decembrsko pecivo, ki ga z mamo vsako leto pečeva. Po okusu so podobne medenjakom, le da so še bolj bogate, saj vsebujejo kar precejšen delež mletih orehov. Njihova priprava je manj zamudna kot priprava medenjakov, ker ni treba oblikovati kroglic. Preprosto zamesiš testo, ga razporediš po pekaču, spečeš, obliješ s čokolado in razrežeš. Ravno slednje pa je tudi še ena prednost tega peciva – narežeš lahko veliko kosov, zato so medene palčke super za praznovanja. 

Dodatno bodo medene palčke všeč tistim, ki skušajo uporabljati manj masla ali margarine (testo ju sploh ne vsebuje, saj imajo dovolj maščobe že orehi), med pa poskrbi za sladek okus, zato je tudi sladkorja manj. V kolikor ga želiš še manj, se lahko izogneš čokoladnemu oblivu. Vendar ti tega ne priporočam, saj zelo lepo zaokroži celotno pecivo. Konec koncev je december, ko si vsi privoščimo kakšno dobroto (več). 

Količina sestavin je prilagojena za pekač 35×40 cm, kjer lahko narežeš približno 55-60 palčk. Priprava ni zahtevna, pa tudi ne dolgotrajna. Vzela ti bo eno uro (skupaj s peko), rezanje pa kakšnih 10 minut. 

Sestavine
Medeno testo
  • 300 g moke
  • 150 g sladkorja v prahu
  • 300 g mletih orehov
  • 300 g medu (najbolje kostanjevega)
  • 2 jajci
  • 1 rumenjak
  • Žlička sode bikarbone
Čokoladni obliv
  • 200 g čokolade za peko
  • 150 g masla


Priprava

Iz naštetih sestavin zamesi testo. Pekač premaži z maslom in posuj z moko. Pečico ogrej na 180° C. Testo razporedi po celotnem pekaču. Lažje ti bo, če si pomagaš tako, da roke pomočiš v vodo. Površino pritisni in zgladi, da je povsod enaka. Peci 30 minut oz. toliko, da testo po vrhu zlato porjavi. 

Za čokoladni preliv v kozico nalomi čokolado in dodaj koščke masla. Vse skupaj raztopi nad paro ali v vodni kopeli – pazi, da voda ne zavre. Oblij testo. 

Počakaj, da se čokolada strdi, nato lahko pecivo razrežeš. Lahko ga hraniš v hladilniku, ni pa nujno. Pred rezanjem je dobro, da je vsaj 10 minut na sobni temperaturi, sicer se težko reže. 

Medene palčke
Dodatni nasvet
Rezanje čokoladnega peciva

Vedno sem si želela pecivo rezati tako lepo kot moja mama. Z nekoliko vaje mi končno uspeva. Pri tem je pomembno upoštevati naslednje: imeti moraš dolg, čim bolj tanek in čim bolj oster nož, ki ga segrevaš v vroči vodi in ga sproti brišeš s papirnato brisačko (po vsakem rezu). Če upoštevaš ta navodila, ti čokolada med rezanjem ne bo pokala, ker jo nož sproti topi. Kako dobiti čim bolj ravno razrezano pecivo? Pazi, da je med rezanjem nož zmeraj vzporeden z robom pekača. Če se ti kaj ponesreči in je kateri od rezov poševen, vseeno upoštevaš rob pekača in ne prejšnji rez – da ne bodo posledično vsi rezi popačeni. 

Medene palčke pa režem tako, da najprej odrežem vse robove, nato pa po krajši stranici (35 cm) pekača razdelim pecivo na tri enake dele, torej tri vrste, iz katerih režem palčke. Tako so palčke dolge približno 10 cm. Po daljši stranici pa jih režem na debelino približno 1,5 cm, kjer tako dobim 18-20 kosov v eni vrsti. Seveda pa jih lahko razrežete tudi drugače. 

Če ti je bil ta recept za decembrsko peko všeč, preizkusi tudi ajdove zvezdice z lešniki
Želiš še več idej za praznično peko? Spremljaj Bake Something Different tudi na Facebooku in Instagramu ali pa si shrani recepte na Pinterestu.