Praznični tiramisu

Posebna novoletna sladica: praznični tiramisu! Pred tabo je recept za tiramisu malo drugače, in sicer tako, da namesto običajnih piškotov za tiramisu uporabiš speculoos piškote. Za tiste, ki vas zanima, kateri piškoti so to: to so tisti slastni hrustljavi piškoti s pridihom karamele, cimeta in drugih začimb, ki jih včasih kje dobiš zraven kavice. So tradicionalni piškoti na Nizozemskem in v Belgiji. Jih pa prodajajo skoraj povsod, sploh v tem prazničnem času. Težko si predstavljam piškot z bolj prazničnim okusom, zato sem se odločila, da združim te piškote s kremasto sladico tiramisujem.

Praznični tiramisu lahko pripraviš v stekleni posodi, kjer se nareže 8 manjših ali 6 večjih kosov. Lahko pa ga pripraviš tudi v kozarcih, v tem primeru količina zadostuje za 8 kozarcev.

Priprava pa je zelo enostavna in kratka – le 30 minut.

 

Sestavine

1,5 dl kave (instant ali iz avtomata, jaz se zaradi usedline izogibam turški)

320 g speculoos piškotov

250 g mascarponeja

500 ml sladke smetane

3 žlice sladkorja v prahu

1 vaniljev sladkor ali 1 žlička vaniljevega sirupa

Naribana pomarančna lupinica po okusu

Žlica ruma ali drugega žganja

Kakav v prahu za posip

 

Postopek

Skuhaj kavo in zlij v krožnik, kjer nameravaš pomakati piškote.

Medtem ko se kava hladi, stepi sladko smetano. Primešaj ji mascarpone, sladkor v prahu, rum, vaniljev sladkor ali aromo in pomarančno lupinico, če želiš. Zmešaj, da dobiš enakomerno zmes.

Piškote pomakaj v kavo in polagaj v steklen pekač. Ko pokriješ celotno dno, preostale piškote zdrobi s pomočjo valjarja in vsuj v preostalo kavo. Premešaj, da se mešanica prepoji. Nekaj je lahko uporabiš, da zakriješ luknje, ki so posledica oblike piškotov, tako da bo dno pekača res pokrito v celoti.

Na piškote premaži polovico kreme.

Prekrij s piškotno mešanico in premaži še s preostalo kremo.

Posuj s kakavom v prahu.

Postopek priprave tiramisuja v kozarcih je enak, le da na dno ne položite celega piškota, pač pa le zdrobljene piškote, pomešane s kavo. Plasti so razen tega enake.

Želim ti lepo silvestrovanje in vse dobro v novem letu!


Si ljubitelj tiramisuja? Poskusi ga tudi z borovnicami.
Za več sladkih receptov obišči blog Bake Something Different tudi na Instagramu ali pa si shrani moje recepte na Pinterestu.