Božično deblo

Božično deblo ali yule log je značilna božična sladica, ki je pri nas zaenkrat še malo manj znana. Ob vseh Pinterestovih idejah (moj Pinterest – tukaj) se že več let trudim, da bi jo pripravila tudi sama in letos mi je končno uspelo. Božično deblo najpogosteje najdemo v obliki rolade, čeprav se pojavlja tudi okrogla torta. Sestavlja ga kakavov biskvit, ki mu po želji dodamo lešnike ali orehe. Polnjen je s kremo in premazan tako, da čim bolj spominja na kos odžaganega debla.

Odločila sem se za čokoladno izvedbo z lešniki in orehi. Biskvit je bogat, a puhast. Krema pa je nežno čokoladna in ima izrazito lešnikov okus. Najdete pa lahko tudi božična debla s popolnoma belim nadevom ali s še bolj temno čokolado. Deblo zadostuje za 15 kosov, čas priprave pa znaša dve uri.

 

Sestavine

Biskvit

5 jajc

150 g sladkorja

165 g moke

15 g kakava v prahu

15 g čokolade v prahu

1 pecilni prašek

0,5 dl olja

50 g mletih orehov ali lešnikov

 

Nadev

200 ml sladke smetane

500 g mascarponeja

Žlička vaniljeve arome

180 g mlečne čokolade s koščki lešnikov ALI

(1 žlica sladkorja v prahu, 150 g temne čokolade, 20 g narezanih praženih lešnikov)

 

Premaz

200 ml sladke smetane

80 g temne čokolade

 

Postopek

Jajca stepite s sladkorjem. Primešajte olje in presejte zraven vse preostale sestavine. Previdno premešajte, da dobite enakomerno zmes, a ne mešajte predolgo, da masa ostane zračna.

Zlijte jo v pekač, obložen s peki papirjem in pecite na 180 stopinjah C. Čas pečenja je odvisen od velikosti pekača in debeline biskvita. Znaša vsaj 15 minut, če uporabljate pekač dimenzij 27×27, če je manjši, pa se čas pečenja podaljša na 20 minut.

Pripravite si svež peki papir, kamor biskvit še vroč zvrnete.

Pečen biskvit

Takoj ga zvijte v rolado.

Če se vam pretrga, se lahko odločite tudi za varianto, kjer ga prerežete na 3 podolgovate dele in sestavite kolač (ena plast na drugo).

Ko se biskvit ohlaja, pripravite nadev. Stepite smetano in dodajte mascarpone in vaniljevo aromo. Lešnikovo čokolado stopite in jo ohlajeno primešate zraven. Namesto lešnikove čokolade lahko uporabite temno čokolado, žlico sladkorja v prahu in narezane lešnike.

Biskvit razvijete in ga v celoti premažete z nadevom.

Biskvit s kremo

Ponovno vse skupaj zvijete. Rolado prestavite na pladenj.

Stopite temno čokolado in stepite smetano. Dodajte jo k smetani in dobro premešajte, da je barva enakomerna. Premažite celotno rolado. Z vilicami naredite vijugast vzorec, da spominja na deblo. Okrasite lahko s smrekovimi vejicami.

Božično deblo

Sestavine ustrezajo tudi torti premera 23 cm (2 plasti biskvita in 2 plasti kreme).

 

Veliko užitkov ob peki in vesele praznike!